sobota 13. září 2014
OKURKOVÉ KIMCHI
Konec prázdnin máme za sebou a okurkovou sezónu taktéž. No něco okurek zbylo a tak jsem je zkusil naložit ala kimchi. Dostali jsme okurky různých velikostí, tak z těch větších jsem udělal řezy a menší jsem nařízl do kříže a nechal vcelku.
ingredience :
okurky nakládačky
cibulka (svazek)
cibule 1 ks
čerstvý zázvor 1 ks
mrkev 300g / 4-5ks
ředkvičky (2 svazky)
nebo ředkev 1ks
česnek 10 str
jablko 1 ks
rybí omáčka
sůl
chili (dle chuti a uvážení)
ančovičky
startér
Okurky nejdřív důkladně omyjte. Potom nakrojte do kříže, nechte tak centimetr na konci neprořízlý aby okurka držela pohromadě. Okurky řádně prosolte a nechejte v sítu odkapat vodu (2-3 hod), tu si schovejte na pozdějc.
Cibulku, část mrkve a ředkve nakrájejte na velmi tenké nudličky. Ostatní ingredience společně rozmixujte a přidejte do mísy k nudličkám, samozřejmě pokud se vám nechce krájet nudličky, můžete rozmixovat vše. Prosolené a vykapané okurky důkladně opláchněte a následně je zevnitř i z venku "obalte" připravenou směsí. Takto připravené okurky naskládejte do nádob ve kterých budete kvasit (misky, vaničky, kvasné hrnce, zavařovací sklenice), pěchujte na těsno a mezery vyplňte zbylou směsí, případně zalijte slanou okurkovou šťávou. Vše přikryjte potravinářskou fólií, zatižte a nechte asi čtyři až pět dní kvasit při pokojové teplotě a pak do chladu. Okurky lze baštit hned po naložení, ale kvašení jim mimořádně prospěje. Chutě se krásně propojí, prokvasí nám kyselinky a výsledek je skvostný...podávejte posypané sezamovým semínkem jako přílohu nebo samotné...jsou prostě k sežrání !!
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat