pátek 16. května 2014

KVĚTÁK NA DIVOKO

Kvašené ružičky květáku jsou výborné jako příloha nebo součást směsí, omáček a polévek, ale zrovna tak výborné jsou samotné na křupání.

květák 1ks
cibule 2ks
česnek 6str
nové koření 10ks
bobkový list 5ks
sůl 10-20g
voda cca. 1/2 l
startér
vinný nebo ostružinový list

Vodu svařte s bobkovým listem, novým kořením, solí a nechte vychladnout. Květák omyjte a rozeberte na menší ružičky. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a česnek na plátky. Potom květák naskládejte do kvasné nádoby s ostatními přísadami a zalijte studeným lákem tak aby bylo vše ponořené, zatižte. Chcete-li aby zelenina byla co nejkřupavější, přidejte vinný nebo ostružinový list, taniny v nich obsažené se o to postarají. Nechte kvasit při pokojové teplotě minimálně týden a pak...dobrou chuť. Květák si zachová svoji specifickou chuť která je doplněna v krásné symbióze česnekem a především novým kořením. Měl jsem malinko obavy že koření bude moc, ale opak je pravdou. Vše dohromady si pak pod svá křídla bere delikátní kyselinka...no co Vám budu vyprávět, zkuste a uvidíte.



Žádné komentáře:

Okomentovat