sobota 24. května 2014

POUPATA ALA KAPARY

Kapary jsou nerozvinutá poupata keře kapary trnité, naložená v soli nebo nalevu s octem. Nejlepší kapary pocházejí z francouzského Provance. V dnešním receptu použijeme alternativu rostoucí v našich luzích a hájích. Pro nakládání se hodí jakákoli poupata jedlých rostlin jako je lichořeřišnice, pampeliška, medvědí česnek. Já zvolil právě medvědí česnek a chystám se na lichořeřišnici.Při výběru se meze fantazii nekladou.

...bude potřeba

poupata
ocet
sůl
cukr (stevii)
nové koření
pepř
hořčičné semínko
bobkový list
startér

Nejdříve je potřeba poupata zasypat solí a nechat týden ladem. Sůl vytáhne z poupat přebytečnou vlhkost a nastartuje se kvasný proces.
Svařte vodu s octem, cukrem , solí a kořením. Množství bude v tomto případě individuální, každému dle chuti. Poupata napěchujte do skleničky nebo nádoby ve které budete kvasit a zalijte vychladlým lákem, případně zatižte aby vše bylo pod hladinou. Uzavřete a nechte 7 - 10 dní kvasit při pokojové teplotě, potom skladujte v chladu.
Chuť zkvašených poupat má jemný nádech česneku s příjemnou kyselostí a kořenitým dovětkem. Použít je můžete jako chuťovku, přílohu, do salátů, pomazánek, omáček, prostě zkoušejte, chutnejte...dobrou chuť!!

Žádné komentáře:

Okomentovat