čtvrtek 17. dubna 2014

"RYCHLOKVAŠKY"

Dnes to myslím bude stará známá klasika, se kterou se setkal už kde kdo na nějákém tom trhu či veselici.

větší okurky
vinný list
višňový list
ostružinový list
snítka kopru
sůl (20-30g na litr)
můžete přidat pár stroužků česneku
v některých receptech se přidává na 1 až 2 dny patka chleba (pro rychlejší rozkvašení)

Okurky omyjte a na několika místech propíchněte. Skládejte do kvasné nádoby a prokládejte listem (kombinací všech nebo který seženete), koprem a česnekem. Zalijte horkou převařenou vodou se solí. Přikryjte a nechte při pokojové teplotě kvasit, zhruba za pět dní můžete začít ochutnávat.



Na povrchu láku se může vytvořit po nějáké době křís (bílý potah), za což můžou kvasinky za podpory vzduchu. Náš děda ho tam nechával, sklenice s okurkami stála na studni přikrytá talířkem a my si jen chodili brát. Ovšem jak jsem se dočetl křís múže měnit chuť kvašené zeleniny a některé typy kvasinek mohou někomu škodit i zdravotně, takže. Nejjednodušší a nejůčinnější metoda je dolití láku převařenou vodou se solí, jelikož se křís drží na hladině po dolití samovolně přeteče přes okraj nádoby a je to.

Žádné komentáře:

Okomentovat