úterý 29. dubna 2014

"OVOCNÉ KVAŠENÍČKO"

Rozhodl jsem se zkvasit  něco jiného než je zelenina...a jak to dopadlo?

použil jsem:

jablka 500g
hroznové víno 100g
jahody 100g
rozinky 100g
ořechy 100g (pekanové, vlašské)
citronová šťáva ze 2 citronů
citronová kůra ze 2 citronů
přírodní sladidlo Stevia 7 ks (bakterie ho nepožerou)
sůl 1,5 čl
špetka pepře
sladká paprika 1čl
koriandr 1čl
římský kmín 1čl
starter (syrovátka, laktobacil)

určitě by šlo použít i jiné ovoce jako jsou hrušky, broskve, meruňky, moruše nebo angrešt.

Ovoce  nakrájet na větší kousky, přidat citronovou  kůru, koření, sůl,  ořechy (na hrubo) a rozinky. Vše dobře, ale opatrně promíchat a nandat do kvasné nádoby. Sladidlo smíchat s vodou (cca 1dcl) , citronovou šťávou a ovoce v kvasné nádobě zalít tak, aby bylo ponořené a něčím zatížit. Nádobu přikrýt fólií a nechat kvasit při pokojové teplotě asi 3 dny, poté šup s tím do lednice na další (min) týden.

Ochutnávka : po týdnu je chuť ovocná, ale s výraznou slanou složkou a minimem kyselinek. Po dlaším týdnu slanost ustupuje a ovoce začíná byt lehce kyselé a po dalších pěti dnech už můžete debužírovat. Slanost ustoupila, kyselinky se snoubí s kořením a ořechovou chutí v překvapivě dobré symbióze s lehce nasládlým dovětkem. Takže dejte tomu čas, prospívá...
Ovoce se dá kombinovat jak se slaným desertem (např. sýrovým) tak na sladko (zmrzlina, palačinky) nebo jen tak, samotné...vyzkoušejte a najděte si tu správnou kombinaci. Dobrou chuť!


Žádné komentáře:

Okomentovat