úterý 15. dubna 2014

"ZÁKLADNÍ RECEPT" NA KYSANÉ ZELÍ

Zelí (cca půlkilo) nakrouhejte, nakrájejte nebo použijte robot...jak je libo. Můžete přidat cibuli, mrkev, jablko, hrušku nebo křen, tu pro vás správnou kombinaci si budete muset najít. Na začátek stačí mrkev, cibule, sůl a koření.

500g hlávkové zelí
300g mrkev
200g cibule
15-20g soli
bobkový list, kmín

Zelí promíchejte se solí a kořením a řádně promačkejte, nechte odležet. Zelí pustí šťávu. Potom pěchujte do kvasné nádoby co to půjde, zelí by mělo být ponořené ve vlastní šťávě, pokud nebude přilijte trochu studené převařené vody. Zatižte a uzavřete, u sklenic můžete použít potravinářskou fólii a gumičku. Při pokojové teplotě nechte kvasit asi týden až dva, potom do chladu (sklep). Také není dobré skleněné nádoby dávat na přímé světlo, světlo nám požírá vitamíny. Zelí můžete skladovat v lednici, ideální (pro větší nádoby) je chladnější sklep (cca do 15°C).

Žádné komentáře:

Okomentovat